środa, 4 września 2013

SŁONECZNA TARTA z bakłażanem, cukinią i marchewką

***

Mam.. mam mojego bloga kulinarnego. :) Dlaczego.. po prostu powoli kończy mi się miejsce w komputerze na wszystkie przepisy i magiczne fotografie tych wszystkich pyszności... fajnie podzielić się też moim zbiorem z Wami. Wierzę, że moja kolekcja przepisów stanie się dla Was inspiracją do gotowania oraz do tworzenia własnych "smakołyków". Moja kuchnia to kuchnia "Super Fusion Mix" ;) .. Potrawy z całego świata.. miejsce tu znajdzie i tradycja i nowoczesność.

 Zapraszam Was serdecznie w moją podróż kulinarną. 

***



Zacznijmy od mojej wczorajszej tarty. Widząc tą tartę na jakimś "obrazkowym blogu" stwierdziłam, że muszę podjąć się wyzwania. Oj opłaciło się.. a wyzwanie wbrew pozorom wcale nie było aż takie trudne i czasochłonne. Moją Słoneczną Tartę podałam w towarzystwie Zupy z batatów oraz marchewki aromatyzowanej świeżym imbirem i curry.







SŁONECZNA TARTA z bakłażanem, cukinią i marchewką

Składniki na tartę: 
1,5 szklanki mąki zwykłej pszennej lub pszennej razowej, którą ja uwielbiam
120g zimnego masła,
1 żółtko,1 łyżeczka soli,
50ml zimnej wodyopcjonalnie zioła prowansalskie lub inne

Składniki na farsz:
1 zielona cukinia,
 1 żółta cukinia, 
1 bakłażan,
2-3 marchewki,
150ml śmietany 30%,
1 jajko,
100g startej mozzarelli lub innego sera wedle gustu,
olej ,
sól,
pieprz,
może być suszona papryczka Chili
szczypta cukru trzcinowego

Przygotowanie ciasta : 
Zimne masło pokroić. Mąkę wysypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać zimne masło i połączyć składniki. Dodać żółtko, sól, inne przyprawy i wodę. Szybko wyrobić ciasto. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować ciasto i wyłożyć do foremki. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch, orzechy lub np kaszę gryczaną. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnąć z ciasta groch czy inne "obciążniki" i dopiec kolejne 5 minut.

Przygotowanie wypełnienia tarty:
 Do miseczki wlać śmietanę, dodać jajko i rozbełtać widelcem. Wsypać mozzarellę i wymieszać składniki. Dodać sól, pieprz, suszone chili oraz szczyptę cukru trzcinowego. Mieszankę wylać na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Można to zrobić obieraczką do warzyw. Bakłażana jednak lepiej kroi się zwykłym ostrym nożem. Układać paseczki obok siebie dookoła. Całość posmarować oliwą i piec w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni przez 25-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika z 5 minut dać odpocząć posypać parmezanem.. 

SMACZNEGO KOCHANI !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz