czwartek, 5 września 2013

SERNIK KREMOWY Z LIMONKĄ POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ




Coś lekkiego, pysznego, coś rozpływającego się w ustach..coś mmmmmmm ... tak ten sernik z pewnością zasługuje na powroty.. :) 


***



SERNIK KREMOWY Z LIMONKĄ POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ



Składniki na spód:

70 g masła, (roztopionego
)
140 g ciastek digestive, (pokruszonych)


Składniki na masę serową:

500 gr serka do pieczenia serników (według mnie najlepszy np President) 
300-400 gr serka Philadelphia
 40 dag masła ekstra

2-3 cale jaja
2 żółtka 
50-200g cukru (w zaleznosci kto jak slodki lubi u mnie jest ok 100-120g ale probuje do skutku aż mi będzie masa smakowała
)
cukier waniliowy

 laska wanilii

otarta skórka z połówki cytryny
otarta skórka z połówki limonki
 pół łyżeczki soku z cytryny

pół łyżeczki soku z limonki
szczypta gałki muszkatołowej
 
łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na polewę śmietanową:

220 ml kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny



Przygotowanie:


Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Następnie wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 15 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC-140C i piec dodatkowe 50 minut (Może być dłużej, aż cała powierzchnia sernika się zetnie.

Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na ok 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Forme rozpinać bardzo ostrożnie.. Dobrze jest wcześniej wcześniej odciąć sernik od brzegów. 
Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin !



Pyszności życzę...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz