***
SERNIK KREMOWY Z LIMONKĄ POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ
Składniki na spód:
140 g ciastek digestive, (pokruszonych)
Składniki na masę serową:
500 gr serka do pieczenia serników (według mnie najlepszy np President)
300-400 gr serka Philadelphia
40 dag masła ekstra
2-3 cale jaja
2 żółtka
50-200g cukru (w zaleznosci kto jak slodki lubi
u mnie jest ok 100-120g ale probuje do skutku aż mi będzie masa smakowała
)
cukier waniliowy
laska wanilii
otarta skórka z połówki cytryny
otarta skórka z połówki limonki
pół łyżeczki soku z
cytryny
pół łyżeczki soku z limonki
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę śmietanową:
220 ml kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciastka
rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować
masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w
lodówce.
Następnie wszystkie
składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować
długo, tylko do połączenia się składników.
Masę
serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik
będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę
podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z
sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego
nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik
nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 15 minut. Po tym
czasie obniżyć temperaturę do 110ºC-140C i piec dodatkowe 50 minut (Może być dłużej, aż cała powierzchnia sernika się zetnie.
Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na ok 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Forme rozpinać bardzo ostrożnie.. Dobrze jest wcześniej wcześniej odciąć sernik od brzegów.
Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin !
Pyszności życzę...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz