środa, 4 września 2013

ZUPA Z BATATÓW I MARCHWI AROMATYZOWANA ŚWIEŻYM IMBIREM I CURRY


***





Zupa z batatów i marchwi aromatyzowana świeżym imbirem i curry



Składniki:

3 duże bataty
3-4 szt średniej marchwi
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku według gustu
1-2 cm korzenia imbiru
 2 łyżeczki curry
1/2 litra bulionu
800 ml gorącej wody
oliwa
kolendra opcjonalnie
sól
pieprz
łyżeczka lub dwie  cukru trzcinowego


Sposób przygotowania:Marchewkę i bataty obierać, umyć i pokroić -  marchew w plasterki, a bataty w kostkę. Czosnek i cebulę obierać i pokroić. Drobniutko posiekać obrany imbir. Do dużego rondla wlać ok. 2-3 łyżki oliwy i dodać wszystkie warzywa. Smażyć przez około 10 min na sporym ogniu, często mieszając, aż warzywa się lekko zrumienią (należy uważać, żeby się nie przypaliły). Dodać curry, wlać bulion i dodatkowo 800 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przestudzoną zupę zmiksować. Jeśli jest za gęsta, dodać przegotowanej gorącej wody. Można doprawić jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby. U mnie ostatnio serwowana w towarzystwie słonecznej tarty

Zupa może być przepyszną przystawką lub daniem głównym sama w sobie. Idealna na co dzień i na przyjęcia. W odpowiedniej oprawie może stać się wykwitną potrawą i oryginalnym dodatkiem. 



Życzę samych pyszności. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz