Ze wspomnieniem lata w moich myślach pojawia się sernik na zimno z musem truskawkowym. Zrobienie tego sernika jest proste ale bardzo rozciągnięte w czasie, warto jednak czekać na to "niebo w gębie"...
***
Sernik na zimno z białą czekoladą pod musem truskawkowym
Składniki na spód:
250 gr herbatników dobrej jakości np Petitki
100 gr rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
ok 700 gr waniliowego serka homogenizowanego dobrej jakości
250 ml śmietany kremówki (36%)
4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
50 gr białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzącej wody
Składniki na mus truskawkowy:
2 galaretki truskawkowe
2 1/2 szklanki wody
400 gr mrożonych truskawek (rozmrożonych i zblendowanych)
Kilka truskawek oraz listków mięty lub bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrobnić w blenderze na proszek. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę herbatnikową, dokładnie docisnąć. Wkładamy do lodówki na ok. pół godzimy.
Serek homogenizowany zmiksować z roztopioną białą czekoladą (może być lekko ciepła). Dodać ziarenka wanilii i zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Żelatynę, przestudzoną, wymieszać z masą serową. Dobrze robić to stopniowo - do lekko przestudzonej żelatyny dodawać masę serową. Dokładnie wymieszać.
Przelać masę serową na schłodzony spód z herbatników. Włożyć do lodówki na min 5-6 godzin. W między czasie przygotować mus truskawkowy. Mus przygotowujemy blendując rozmrożone truskawki, które po zblendowaniu na mus dodajemy do rozpuszczonych w 2,5 szklankach goracej wody galaretek. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie trzymać w lodówce do momentu kiedy mus zacznie zastygać. Wtedy wylać na stężały sernik i włożyć całe ciasto do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc). Udekorować truskawkami z szypułkami oraz listkami mięty lub bazylii.
Podawać z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
YUUUUMMMYYYY!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz