czwartek, 12 września 2013

PLACKI JAGLANE Z MASCARPONE I MALINAMI




***





PLACKI JAGLANE Z MASCARPONE I MALINAMI 





Składniki:

250 g ugotowanej kaszy jaglanej 
400 ml mleka100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
250 g serka mascarpone
szczypta soli
2 op cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
¼ łyżeczki kurkumy
olej do smarowania patelni
maliny


Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować razem z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jaja, 1 łyżkę serka mascarpone, sól, cukier waniliowy, kurkumę – wszystko ponownie zmiksować. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. W między czasie do reszty serka mascarpone dodać cukier waniliowy oraz łyżeczkę cukru pudru. Odstawić do lodówki.

Po 30 min ciasto jeszcze raz wymieszać, jeśli jest zbyt gęste dolać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem i smażyć placuszki na dużej patelni po 4 szt.  Po usmażeniu wszystkich. Układać na talerzu na przemian placuszek,serek, maliny, placuszek, serek maliny itd... wysokość wedle uznania. Dekorujemy wierzch "kleksem z serka i malinami" a talerz malinami z bazylią lub innym aromatycznym zielem.. 


Pyszności.


Dodam tylko jeszcze, że kasza jaglana jest super zdrowa..a ponieważ jesień się zbliża a kasza ta oprócz wielu innych również właściwości ma właściwości antywirusowe, zachęcam do przygotowywania wszelkich deserów, przekąsek i dań z tym jak niedocenianym smakołykiem.. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz